Põnev viktoriin: raha ajalugu Eestis

esmaspäev veebruar 26, 2018

Eesti Vabariigi 100. sünnipäev paneb meid tagasi vaatama selle riigi rikkalikule ajaloole. Sama huvitav on ka siin kasutusel olnud raha ajalugu. Laenukool otsustas juubeliaasta vaimus läheneda sellele teemale mänguliselt ja koostada viktoriini.

Pane end proovile, kui palju tead sina Eestis käibel olnud rahast. Õiged vastused on toodud lehe lõpus, kuid kes soovib spikerdada või lihtsalt oma teadmisi täiendada, soovitame lugeda Vastseliina Gümnaasiumi õpilase Gerda Sinisalu uurimustööd teemal „Raha ja rahavahetused Eesti ajaloos“.

Head mõistatamist!


1. Enne Nõukogude okupatsiooni oli Eestis aastatel 1928-1941 kasutusel Eesti kroon. Esimesed rahatähed ei saanud õigeaegselt valmis – millele trükiti seniks asendused?
   a. kasetohule
   b. tavalisele paberile
   c. 100-margastele

2. Nõukogude võimuga võeti kasutusele Nõukogude rublad. Inimestest oli nendel kujutatud
   a. Marxi, Leninit ja Stalinit
   b. Leninit ja Stalinit
   c. ainult Leninit

3. Mis aastal võeti rubla asemel kasutusele Eesti kroon?
   a. 1991
   b. 1992
   c. 1993

4. Krooni tulekuga lubati ümber vahetada kuni 1500 rubla. Eesti kroonides oli selle väärtuseks
   a. 50 krooni
   b. 100 krooni
   c. 150 krooni

5. Mis hoonet oli kujutatud 2-kroonise tagaküljel?
   a. Tartu ülikooli
   b. Toompea lossi
   c. Estonia teater

6. Palju maksis keskmiselt üks päts leiba 1992. aastal?
   a. Umbes 4 krooni
   b. Umbes 5 krooni
   c. Umbes 6 krooni

7. Mis aastal võeti Eestis kasutusele euro?
   a. 2010
   b. 2011
   c. 2012

8. Kas Eesti krooni pangatähti ja münte saab veel vahetada eurosularahaks?
   a. Jah
   b. Ei

9. Väljendamaks koostööd nii Euroopa rahvaste vahel kui ka mujal maailmas kujutatakse Euro pangatähtede tagaküljel just neid ehitisi:
   a. Lipumaste
   b. Sildu
   c. Kirikuid

10. Mida on kujutatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kullast meenemündil?
   a. Rukkilille
   b. Pääsukest
   c. Rändrahnu

 

Õiged vastused: 1.c, 2. c, 3. b, 4. c, 5 .a, 6. a, 7. b, 8. a, 9. b, 10. a.

 

Loe ka:
Tagasi teemade juurde