Kuidas säästa raha kaotamata seejuures sõpru?

esmaspäev märts 12, 2018

Kui sul on tekkinud võlad ja sa üritad oma rahaasju joonele saada, võib seoses sõpradega tekkida ebamugavaid olukordi. Nüüd, kus su eelarve on tagasihoidlikum või lausa rangelt piiritletud, ei saa Sa ilmselt sõpradega käia poodides, kohvikus, kinos või mõnes muus meelelahutusasutuses nii tihti kui varem. Seltsieluga kaasneb muidki kulusid, kuid kuidas loobuda nendest nii, et sõbrad alles jääksid?

1. Ära häbene ja ole aus

Oled võlgades töö kaotuse tõttu? Või olid pikalt haige? Või langetasid lihtsalt valesid otsuseid? Vahet pole, mis põhjusel sinu rahaline seis halvenes, peamine on see, et sa tegeled probleemiga aktiivselt. Kõige lihtsam on olla sõprade vastu aus ning tunnistada otse, et hetkel on Sul piiratud eelarve. Head sõbrad saavad aru, vahest isegi aitavad andes nõu, kuidas paremini säästa või informatsiooni teenimisvõimaluste kohta.

2. Paku alternatiive

Kui sa ei saa sõpradega aega veeta nii nagu te olete harjunud, siis otsi soodsamaid või lausa tasuta võimalusi meelelahutuseks. Raha puudumine ei tohiks takistada sõpradega suhtlemist. Initsiatiiviga näitad, et oled oma sõpradega aja veetmisest endiselt huvitatud. Kui otsida, siis tegevust leiab alati: lauamängud, raamatuklubi, tasuta muuseumide päevad, avalikud konsertid, sportmängud pargis, matk looduses, piknik või kodune filmi vaatamine, kuhu kõik toovad midagi süüa-juua.  

3. Alustage ühise projektiga

Fotoalbumi meisterdamine nullist või muu näputöö, ühiselt mingi võistluse jaoks treenimine, väiksemad kõpitsemised kellegi kodus, vana mööbli restaureerimine, vabatahtlik töö varjupaigas või loomaaias - võimalusi midagi suurt ühiselt korda saata on palju. Siinjuures kehtib ka reegel, et mida rohkem oma kätega teha, seda vähem raha kulub ja seda huvitavamad on ühised mälestused.

4. ‎Otsi uusi sõpru

Vahet pole, kas kontakt Sinu praeguste sõpradega jääb samaks, muutub Sinu rahalise seisu tõttu ikkagi harvemaks või hoopis katkeb, siis ürita leida inimesi, kelle tarbimisharjumused kattuvad sinu omadega. Sel viisil on lihtsam leida ühiseid tegevusi ja ka püsida endale seatud rajal. Sarnaste eesmärkidega inimestega suhtlemine aitab ka igapäevaseid pingeid maandada. Kellegagi kogemusi jagades ei kao siht nii kergesti silme eest. 

Loe ka:
Blogi kategooriad: Isiklikud rahaasjad

5 kõige tüüpilisemat viga eraisikute laenukäitumises

esmaspäev märts 5, 2018

Laenu võtmine pole teema, millega tavainimene igapäevaselt kokku puutuks. Laenu võetakse harva ja äärmisel vajadusel. Seepärast tehaksegi enne laenamist põhjalik eeltöö pankadest ja laenupakkumistest, vaadatakse oma eelarvet ja kaalutakse võimalusi. Mida aga erinevatest reklaambuklettidest ei leia, on teiste inimeste laenamiskogemus, veel vähem, milliseid vigu nad oma laenukäitumises on teinud.

Väikelaene väljastava niššipangana on TF Bankil pikk kogemus klientide laenukäitumise vallas. Koondasime enamlevinud probleemid ühte blogipostitusse kokku, et saaksid nendega tutvuda enne, kui laenulepingule alla kirjutad. Teiste vigadest on ikka parem õppida kui neid ise oma nahal kogeda.

1. Maksetähtajaga mitte arvestamine

Väike, aga oluline detail, mis võib omajagu peavalu tekitada. Mõned pangad lasevad maksekuupäeva vastavalt oma palgapäevale sättida, mõnel on see fikseeritud. Seega uuri enne lepingule alla kirjutamist, millised võimalused on maksekuupäeva määramisel. Kui tegemist on ühe kindla kuupäevaga, siis hakka varakult oma igakuist rahalist seisu planeerima vältimaks erinevaid meeldetuletus- ja viivise tasusid.

2. Ootamatust sündmusest tingitud makseraskused

Elus võib ikka ette tulla suuri muudatusi, tihti ei anna need oma tulekust pikalt ette teada. Olgu selleks töökohavahetus või töötuks jäämine, lapseootele jäämine, haigestumine – igal juhul tasub ootamatu sündmuse ilmnemisel koheselt oma eelarve üle vaadata ning plaane teha. Hea mõte on omada ka vähemalt ühe palga suurust hädaabifondi, mis aitaks raskuste tekkimisel laenud ja muud pakilised kulud katta, kuni leiad uue sissetulekuallika.

3. Makseraskustega mitte tegelemine

Jätkates ootamatute sündmuste teemal, siis keegi meist pole tegelikult kaitstud makseraskuse eest. Kõigil võib juhtuda õnnetusi, mistõttu pole võimalik lühi- või pikemaajaliselt oma laenukohustusi täita. Kuitahes raske sündmusega tegu ka poleks, esimese asjana võta ühendust pangaga. Uuri võimalusi maksepuhkuse võtmiseks ja maksegraafiku muutmiseks. Mõlema osapoole huvides on, et laenumaksed ei kuhjuks. Pangateadetele reageerimata jättes tekitad endale ainult suurema võla kui vaja oleks.

4. Kellegi teise laenu enda nimele võtmine

Sinu vanem, laps, sõber või muu lähedane ei saa laenu, aga sina saaks? Kui armas see inimene ka poleks, ära võta tema laenu enda nimele isegi siis, kui ta lubab pühalikult ise kõik osamaksed õigeaegselt tasuda. Panga otsus teatud isikutele mitte laenu anda põhineb nende krediidivõimekusel. Laenutaotlust läbi vaadates on pankadel ligipääs taotleja kontoväljavõttele, rahvastiku-, pensioni- ja maksehäireregistrile ning paljudele teistele andmebaasidele. Nende andmete põhjal arvutatakse ka laenuotsus. Sinu info põhineb aga lähedase jutul. Kuigi sisuliselt on laen tema oma, vastutad sina selle eest oma varaga. Lisaks on sinu finantsolukorrale ohus ka sinu krediidiskoor. Kui peaksid tulevikus ise laenu vajama, võib selle saamine juba varem võetud laenu tõttu raskendatud olla.

5. Võetakse mitu erinevat laenu arvestamata kuludega

Kui palju keegi laenu vajab, sõltub iga inimese isiklikust vajadusest. Kui aga nende vajaduste rahuldamiseks hakatakse võtma juba teist, kolmandat või enamat laenu, tasuks oma kohustused kriitilise pilguga üle vaadata ja mõelda refinantseerimise peale. Mitme erineva laenu koondamine üheks on tihti laenuvõtjale mitmes mõttes soodsam. Erinevaid laene tasudes on intressi- ja haldustasud summana enamasti kõrgemad kui üheks laenuks kokku koondatuna. Ühte laenu omades muutuvad isiku rahaasjad ka kergemini hallatavaks ja läbipaistvamaks, paraneb krediidiskoor. Refinantseerimisele tasub tegelikult mõelda ka siis, kui varasemalt on võetud kiirlaen või on tegemist vanema väikelaenuga. Kui mõni pank pakub uut laenu soodsamatel tingimustel, tasub oma lepingud kindlasti ümber teha ja niimoodi igakuiselt säästa.

 

Loe ka:
Blogi kategooriad: Isiklikud rahaasjad

Põnev viktoriin: raha ajalugu Eestis

esmaspäev veebruar 26, 2018

Eesti Vabariigi 100. sünnipäev paneb meid tagasi vaatama selle riigi rikkalikule ajaloole. Sama huvitav on ka siin kasutusel olnud raha ajalugu. Laenukool otsustas juubeliaasta vaimus läheneda sellele teemale mänguliselt ja koostada viktoriini.

Pane end proovile, kui palju tead sina Eestis käibel olnud rahast. Õiged vastused on toodud lehe lõpus, kuid kes soovib spikerdada või lihtsalt oma teadmisi täiendada, soovitame lugeda Vastseliina Gümnaasiumi õpilase Gerda Sinisalu uurimustööd teemal „Raha ja rahavahetused Eesti ajaloos“.

Head mõistatamist!


1. Enne Nõukogude okupatsiooni oli Eestis aastatel 1928-1941 kasutusel Eesti kroon. Esimesed rahatähed ei saanud õigeaegselt valmis – millele trükiti seniks asendused?
   a. kasetohule
   b. tavalisele paberile
   c. 100-margastele

2. Nõukogude võimuga võeti kasutusele Nõukogude rublad. Inimestest oli nendel kujutatud
   a. Marxi, Leninit ja Stalinit
   b. Leninit ja Stalinit
   c. ainult Leninit

3. Mis aastal võeti rubla asemel kasutusele Eesti kroon?
   a. 1991
   b. 1992
   c. 1993

4. Krooni tulekuga lubati ümber vahetada kuni 1500 rubla. Eesti kroonides oli selle väärtuseks
   a. 50 krooni
   b. 100 krooni
   c. 150 krooni

5. Mis hoonet oli kujutatud 2-kroonise tagaküljel?
   a. Tartu ülikooli
   b. Toompea lossi
   c. Estonia teater

6. Palju maksis keskmiselt üks päts leiba 1992. aastal?
   a. Umbes 4 krooni
   b. Umbes 5 krooni
   c. Umbes 6 krooni

7. Mis aastal võeti Eestis kasutusele euro?
   a. 2010
   b. 2011
   c. 2012

8. Kas Eesti krooni pangatähti ja münte saab veel vahetada eurosularahaks?
   a. Jah
   b. Ei

9. Väljendamaks koostööd nii Euroopa rahvaste vahel kui ka mujal maailmas kujutatakse Euro pangatähtede tagaküljel just neid ehitisi:
   a. Lipumaste
   b. Sildu
   c. Kirikuid

10. Mida on kujutatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kullast meenemündil?
   a. Rukkilille
   b. Pääsukest
   c. Rändrahnu

 

Õiged vastused: 1.c, 2. c, 3. b, 4. c, 5 .a, 6. a, 7. b, 8. a, 9. b, 10. a.

 

Loe ka:
Blogi kategooriad: Finantsteadmised