Põnev viktoriin: raha ajalugu Eestis

esmaspäev veebruar 26, 2018

Eesti Vabariigi 100. sünnipäev paneb meid tagasi vaatama selle riigi rikkalikule ajaloole. Sama huvitav on ka siin kasutusel olnud raha ajalugu. Laenukool otsustas juubeliaasta vaimus läheneda sellele teemale mänguliselt ja koostada viktoriini.

Pane end proovile, kui palju tead sina Eestis käibel olnud rahast. Õiged vastused on toodud lehe lõpus, kuid kes soovib spikerdada või lihtsalt oma teadmisi täiendada, soovitame lugeda Vastseliina Gümnaasiumi õpilase Gerda Sinisalu uurimustööd teemal „Raha ja rahavahetused Eesti ajaloos“.

Head mõistatamist!


1. Enne Nõukogude okupatsiooni oli Eestis aastatel 1928-1941 kasutusel Eesti kroon. Esimesed rahatähed ei saanud õigeaegselt valmis – millele trükiti seniks asendused?
   a. kasetohule
   b. tavalisele paberile
   c. 100-margastele

2. Nõukogude võimuga võeti kasutusele Nõukogude rublad. Inimestest oli nendel kujutatud
   a. Marxi, Leninit ja Stalinit
   b. Leninit ja Stalinit
   c. ainult Leninit

3. Mis aastal võeti rubla asemel kasutusele Eesti kroon?
   a. 1991
   b. 1992
   c. 1993

4. Krooni tulekuga lubati ümber vahetada kuni 1500 rubla. Eesti kroonides oli selle väärtuseks
   a. 50 krooni
   b. 100 krooni
   c. 150 krooni

5. Mis hoonet oli kujutatud 2-kroonise tagaküljel?
   a. Tartu ülikooli
   b. Toompea lossi
   c. Estonia teater

6. Palju maksis keskmiselt üks päts leiba 1992. aastal?
   a. Umbes 4 krooni
   b. Umbes 5 krooni
   c. Umbes 6 krooni

7. Mis aastal võeti Eestis kasutusele euro?
   a. 2010
   b. 2011
   c. 2012

8. Kas Eesti krooni pangatähti ja münte saab veel vahetada eurosularahaks?
   a. Jah
   b. Ei

9. Väljendamaks koostööd nii Euroopa rahvaste vahel kui ka mujal maailmas kujutatakse Euro pangatähtede tagaküljel just neid ehitisi:
   a. Lipumaste
   b. Sildu
   c. Kirikuid

10. Mida on kujutatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kullast meenemündil?
   a. Rukkilille
   b. Pääsukest
   c. Rändrahnu

 

Õiged vastused: 1.c, 2. c, 3. b, 4. c, 5 .a, 6. a, 7. b, 8. a, 9. b, 10. a.

 

Loe ka:
Blogi kategooriad: Finantsteadmised

Kiire ülevaade Bitcoin'ist

esmaspäev veebruar 19, 2018

Bitcoin on üheaegselt midagi müstilist kui ka tavapärast. Kuna see on laialdaselt tuntud krüptoraha (Ether, Ubiq, Omni jt on juba vähemteada valuutad), siis on Bitcoin omandamas üha suuremat rolli meie igapäevaelus. Sellest räägitakse ju kõikjal, kirjutatakse ametlikes ja ajakirjandusväljaannetes, kajastatakse nii uudistes kui meelelahutussarjades, kuuldavasti makstakse välismaal mõnes firmas Bitcoin'ides isegi palka. Samas, seda ei saa katsuda ega argiostudeks kasutada. Ulmelisust lisab olukorrale fakt, et Bitcoin'e kaevandatakse arvutitega, mitte ei vermita valukojas ega trükita paberile.

IT-valdkonnaga igapäevaselt mitte seotud inimesele jääb see kõik ilmselt kaugeks ja häguseks. Mõne jaoks on see põnev teema, mida lähemalt uurida, teise jaoks järjekordne petukaup. Laenukool otsustas teemasse süübida ja teha oma lugejatele kiire ülevaate, mis on Bitcoin.

Kõik võivad Bitcoin’e kaevandada ja nendega kaubelda. Bitcoin, nagu iga teinegi krüptoraha, on vabavaraline lahendus, mille arendamisest võivad kõik olenemata oma asukohast osa võtta. Sama kehtib ka Bitcoin’idega kauplemise kohta, sest kogu tegevus toimub internetis. Seega ei kontrolli digitaalset valuutat üks keskne organisatsioon, vaid kõik selle kasutajad.

Bitcoin’ide ostmiseks ja müümiseks on vaja spetsiaalset rakendust. Kõige tuntum platvorm on Bitcoin Wallet, kuid erinevaid lahendusi on veelgi. Platvormi valik sõltub ka kaubeldava krüptoraha liigist.

Bitcoin’ide kaevandamiseks on vaja tehnikat ja teadmisi. Sõna „kaevandamine“ võib tekitada omajagu küsimusi, kuid lihtsustatult seletatuna teenitakse üks Bitcoin keerulise matemaatilise tehte lahendamise eest. Tegemist on niivõrd raske võrrandiga, et selleks on vaja võimsat tehnikat, teadmisi sellega opereerimiseks ning aega.

Bitcoin'e on piiratud arv. 21 miljonit, kui täpne olla. Bitcoin’e kaevandatakse maailma eri paigus pidevalt juurde. Hetkeseisuga peaks antud maht täituma saja aasta pärast.

Bitcoin'i väärtus on ajas muutuv. Bitcoin'i hinda mõjutavad mitmed faktorid, sealhulgas valitsuse regulatsioonid, meediakajastus, nõudlus jms. Olukord turul muutub iga päev, kui mitte iga tund.

Investeerimine on õheaegselt võimalus ja risk. Bitcoin’ide ostmise ja müümisega kaasnevad alati omad võimalused ja ohud, peamiselt on need seotud rahas võitmisega või kaotamisega. Nagu varasemalt mainitud, muutub hind pidevalt, hinnad erinevad ka kauplemisplatvormide raames. Lisaks on Bitcoin’ide kauplemisega seotud erinevad turvariskid.

Bitcoin’ide vahetamisele ja kauplemisele kehtivad seadused ja maksud. Igas riigis on need erinevad. Vältimaks seaduse rikkumist tuleks enne kaevandamist ja kauplemist end nendega kurssi viia.

Bitcoin'e on võimelik ära kaotada ja neid on võimalik ka ära varastada. Üle maailma on hulgaliselt dokumenteeritud juhtumeid, kus inimesed jäävad oma Bitcoin’idest ilma mingi tehnilise vea või küberrünnaku tõttu. Seetõttu kasutavad paljud oma krüptoraha kaitsmiseks erinevaid turvameetmeid.

Bitcoine pole võimalik jälitada. Kuigi Bitcoin’ide väljastamisaadressid on salvestatud igaveseks, liiguvad nad erinevates võrgustikes nii kiiresti, et neid on raske, teatud juhtudel lausa võimatu mingi kindla inimesega seostada. Sellepärast on Bitcoin’id kriminaalses maailmas populaarsed, eriti kui pidada silmas rahapesu ja tumeveebis (Dark Web) toimuvat narkokaubandust.

 

Bitcoin ja teised krüptorahad on nii lai valdkond, et kõiki nüansse pole võimalik antud artikli raamidesse suruda. Kui kaalud alustada Bitcoin’ide kaevandamise ja/või kauplemisega, soovitame end teemaga enne põhjalikult kurssi viia. Sissejuhatuseks tasub tutvuda allolevate linkidega, kuid kindlasti pea nõu ka spetsialistidega.

 

Loe ka:
Blogi kategooriad: Finantsteadmised

7 finantsiviga, mida teevad paarikesed

esmaspäev veebruar 12, 2018

Üheks suurimaks tüliõunaks paarikeste vahel on muidugimõista raha. Selle ümber lähevad arutelud eriti tuliseks pärast kokku kolimist. Teatud mõttes on rahaasjad üksi olles kergemini hallatavad: ise teenin, ise kulutan, iseenda eest vastutan. Teisest küljest, oma armastatuga koos elades vähenevad üksikisikutasandil mitmed igapäevakulud (toit, kommunaalid jms). Nii pragmaatilise eesmärgiga alustavad ilmselt vähesed tõsist suhet. Kui aga vaadata inimesi meie ümber, siis sellele ja paljudele teistele praktilistele, raha puudutavatele küsimustele ei mõelda suhtes olles seni, kuni need hakkavad tekitama probleeme.

Laenukool teab omast kogemusest loetleda 7 paarikeste finantsviga, mille hävitav mõju võib ulatuda rahakotist kaugemale, kui neid õigeaegselt ei lahendata.

1. Tehakse liiga kalleid kingitusi.

Suure armastuse ja mõnikord ka ebakindluse ajel tehakse tihti oma armastatule sünnipäeva, aastapäeva, jõulude või muu tähtsündmuse puhul kinke, mis mitte ainult ei raba kingisaajat jalust, vaid ka kinkija pangakontot kõrist. Jah, mõni kingitus on kallim kui teine, kuid kui iga tähelepanuavaldus nõuab sult suurema summa, siis tuleks antud elukorraldusele kriitiliselt otsa vaadata. Kas poleks parem kokku leppida mõistlikuma eelarvega kingituste poliitika ja panustada ülejäänud summadega ühise kodu sisustamisse või unistuse täitmisele?

2. Ei panda kohustusi ja õigusi paika.

Kui suhte alguses on rahateemad veel tabu, siis suhte arenedes tuleks hakata kokku leppima, kes kannab mis kulud ning mis kellelegi kuulub. Lahkuminek pole ainus aspekt, mis sinu ja pere rahalist toimetulekut mõjutab. Üks pool võib kaotada töö, pikemaks ajaks haigestuda, õnnetusse sattuda või lausa surra. Raskete olude ilmnemisel annavad valusasti tunda ka kõik need kokku leppimata teemad nagu kelle oma on elukoht, auto ja muu vara ning kes millises mahus vastutab finantskohustuste eest. Lähtuge oma võimalustest ja vajadustest ning määratlege oma vastutusalad. Võtke seda arutelu kui ühte olulist osa teineteise eest hoolitsemisel. Sa ei soovi ju, et armastatu jääks raskustesse kui sinuga peaks midagi juhtuma.

3. Rahad pannakse kokku.

Päris palju on paarikesi, kes panevad kogu teenitud raha ühele kontole kokku. Mõnikord on selleks loodud eraldi konto, teine kord on see ühe inimese nimel. Nii või teisiti pole see hea mõte. Jätame korraks kõrvale võimalikud lahkuminekud ja pettused ning vaatame tulevikku pakilisemate teemade nurga alt. Mis saab siis, kui emb-kumb teeb makseid sooritades suure vea? Aga siis, kui keegi kolmas isik pääseb kontole ligi? Kui konto on ühe inimese nimel ja tema tasub sellelt kõik pere kulutused, siis on tal oma nimele laenu võtta tulevikus oluliselt raskem. Nii või teisiti seab 100% ühine rahakott ohtu mõlema osapoole finantsvabaduse, mis on eriti ohtlik hädaolukordades.

4. Ei arutata laenusid läbi.

Suhet alustades võib ühel või mõlemal olla laene varasemast ajast. Olgu selleks mobiili järelmaks või eluasemelaen, ühist elu alustades soovitame mõlema finantskohustused üle vaadata pilguga, kuidas need mõjutavad pere eelarvet nii lühikeses kui pikemas perspektiivis. Eriti oluline on see teadmine siis, kui plaanitakse võtta laenu ühise auto või kodu ostmiseks. Laenuotsus tuleb langetada kaalutletult ja oma võimalusi silmas pidades ning hetkel eksisteerivad laenud mõjutavad seda otsust oluliselt. Sama tõsiselt tuleb suhtuda ka ühisesse laenu võtmisse. Kuigi armastus võib olla praegu suur, tehke kindluse mõttes ametlik dokument, kelle laenuga on tegemist ja kes vastutab selle tasumise eest.

5. Kritiseeritakse üksteise kulutamist.

Kõik me kulutame, kes targemalt, kes hooletumalt. Teise inimese tarbimisharjumuste kritiseerimine tekitab rohkem probleeme kui lahendusi. Lahenduseks oleks hoopis ühiste eesmärkide ning kummagi rolli nendes paika panemine ehk siis pere eelarve koostamine. Kui olete välja arvutanud summa, mis kulub igakuiselt pere hetke- ja ka tulevikuvajaduste katmiseks, võiks kummalegi suhtepoolele jääda summa, mida oma parema äranägemise järgi kasutada.

6. Hoitakse rahaasju saladuses.

Iga kohvitopsi või püksipaari ostu vaevalt teisele poolele ette kantakse, kuid probleemid algavad siis, kui ilma paarilise teadmata tehakse mõni suurem väljaminek või võetakse laenu. Teatud juhtudel võib murekohaks olla ka lisasissetulekuallikad. Igas suhtes ja peres on oma viis, kuidas rahaasju korraldatakse, aga kui keegi hakkab oma sissetulekute ja väljaminekute osas salatsema, võib sellest tekkida tõsine usalduskriis. Hullematel juhtudel võib teine pool sattuda paratamatusse olukorda, kus tal tuleb vastamisi olla võõraste kuludega.

7. Puudub tagavaraplaan.

Suhtes olles ja koos elades tekib sümbioos, mis võib olla üheaegselt nii positiivne kui negatiivne. Positiivne külg on see, et tänu mitmele sissetulekuallikale on kulud jagatud ja pere rahaline seis kindlam. Teisest küljest tekib sõltuvus üksteisest, mis võib muutuda miinuseks, kui paar pole paika pannud tagavaraplaani. Näiteks, mis saab siis kui külmkapp või auto läheb rikki? Kas sellisteks hädaolukordadeks on raha kõrvale pandud? Või millest elab pere siis, kui üks peaks töö kaotama? Kas oleks mõttekas kuhugi investeerida või muretseda muu passiivne sissetulekuallikas?

Kõik need seitse küsimust on olulised terve suhte kui ka jätkusuutliku pere eelarve tagamisel. Seega ühildage meeldiv olulisega ning arutage rooside ja kommide kõrval oma suhte finantstulevikku.
Laenukool soovib kõigile ilusat Valentini päeva!

 

Loe ka:
Blogi kategooriad: Pere eelarve planeerimisest